Datum/Tijd
za 01/02/2025 - zo 02/02/2025
09:30 - 18:00
2 daagse

Locatie
Assayya

Categorieën


Liefdesbang of verlating & bindingsangst

Veel kennen of hebben er al van gehoord van de uitputtende knipperlicht relaties of kennen de Runneway Bride movie.

Het aantrekken en de wegduwende beweging is een heel gekende in relaties, maar de diepere oorzaken is bij de meeste mensen niet gekend en zo blijven veel koppels in een terug kerende negatieve spiraal hangen en gaan uit elkaar, ook wel de ‘Liefdesdans’ genoemd.

Met duivelse dialogen geven we de ander de schuld van de malaise. Vind de boef! (Dr Sue Johnson)

Via Elw® zetten we krachtige structuren en technieken in, afgestemde contactoefeningen om te voelen wat er daadwerkelijk in het lichaam gebeurt. We werken met Inquiries en het in kaart brengen van jou hechtingstype.

Je ontvangt tools voor thuis verder mee aan de slag te gaan, zoals zelfregulatie, co-regulatie en juiste manier van ademen, (hartcoherentie) Je maakt een helende reis waardoor je huidige relatie opnieuw ademruimte krijgt en een nieuwe start kan maken. Hieronder wat meer informatie omtrent Hechting en verwondingen.

 

Als je problemen hebt in en rondom relaties is de kans groot dat je last hebt van een hechtingswond.

Een hechtingswond is een emotionele wond (of meerdere wonden) die ontstaan is door bepaalde gebeurtenissen, tekorten en emotionele pijn die dat heeft gegeven.

Die wonden kunnen bijvoorbeeld ontstaan door emotionele of fysieke verwaarlozing, mishandeling of trauma tijdens de kindertijd.
Meestal gaat het dan om de primaire verzorgers (zoals de ouders).

Je kunt daarbij denken aan emotionele afwezigheid, onbetrouwbaarheid, ongecontroleerde emoties, er niet zijn voor jou als kind, te veel steunen op jou als kind, problemen met een van de ouders of andere gezinsleden (verslaving/ziekte/emotionele onvolwassenheid) of bijvoorbeeld zijn afgestaan voor adoptie.

Hieronder zeven hechtingswonden die er zoal zijn:

  1. Moederwond: Ontstaat door een onveilige of emotioneel afwezige band met de moeder. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld, angst voor afwijzing, en moeite met intimiteit en zelfzorg.
  2. Vaderwond: Ontstaat door een afwezige of emotioneel onbereikbare vader. Dit kan resulteren in een gebrek aan zelfvertrouwen, moeite met autoriteit en problemen met grenzen stellen.
  3. Verlatingswond: Angst voor verlaten worden, vaak door inconsistente aanwezigheid van de verzorger. Dit kan leiden tot afhankelijkheid in relaties en constante bevestiging zoeken.
  4. Verlieswond: Een wond door het verlies van een belangrijk persoon in de vroege jaren (door overlijden of scheiding) of als volwassene.
    Dit kan hechtingsproblemen zoals verlatingsangst/bindingsangst geven, emotionele gevoelloosheid of depressie.
  5. Verwaarlozingswond: Ontstaat wanneer de emotionele of fysieke behoeften van jou als kind vaak genegeerd zijn of zelfs helemaal niet gezien werden. Het kan leiden tot gevoelens van onwaardigheid, weinig zelfvertrouwen en een diepe hunkering naar liefde.
  6. Misbruikwond: Fysiek, emotioneel of seksueel misbruik kan diepe wonden nalaten, zoals chronisch wantrouwen, angst en moeite met grenzen stellen.
  7. Afwijzingswond: Gevoelens van onbelangrijk zijn door constante afwijzing of kritiek, vaak door een ouder. Dit kan leiden tot perfectionisme, faalangst en het vermijden van hechte relaties of juist claimen en aanklampen in een relatie.

Je kunt er namelijk vooral in relaties veel last van hebben.
Daar spelen de hechtingswonden vaak het meeste en het heftigst op.

Herken jij dit?

  • Je voelt je verdrietig, boos en gefrustreerd omdat je relatie voorbij is
  • Je zou minder last willen hebben van al die emoties
  • Je blijft in je hoofd bezig hem of haar
  • Het lukt je niet hem of haar echt los te laten
  • Je vindt het moeilijk door te gaan met je leven
  • Je wil graag door met je eigen leven
  • Je wil weer energie hebben en die besteden aan dingen die waardevol zijn voor jou
  • Je wil hem of haar echt loslaten maar weet niet hoe
  • Je wil je weer gelukkig en vrij voelen
  • En vrij om nieuwe keuzes te maken voor jezelf

Bij angstig gehecht te zijn, heb je het moeilijk om los te laten en kan je verslaafd aan liefde worden.

Hoe weet je nou of je verslaafd bent aan iemand of dat je het gewoon heel moeilijk vindt om los te laten?
Bij verslaving aan iemand is er sprake van emotionele afhankelijkheid
Die kan bestaan uit;

  • Constante behoefte aan contact, aandacht en bevestiging
    Je hebt voortdurend contact, bevestiging, aandacht of goedkeuring van die persoon nodig om je goed te voelen over jezelf.
  • Het kan ook zijn dat je al genoegen neemt met het feit dat je weet dat hij of zij nog aan je denkt
  • Onvermogen om zonder de ander te functioneren
    Het idee om zonder die persoon te zijn, maakt je angstig, verdrietig.
    En je voelt  fysieke en/of emotionele pijn wanneer je geen contact hebt.
  • Extreme reacties op afstand
    Als die persoon even niet bereikbaar is, ervaar je gevoelens van paniek, woede of een intens gemis, en ben je constant bezig met die persoon.
  • Zelfverwaarlozing
    Je bent zo bezig met die ander dat je jezelf er niet meer toe kunt zetten om bezig te zijn met je eigen welzijn, interesses, hobby ‘s, relaties of zelfs werk.
  • Ongezonde patronen blijven herhalen
    Zelfs als de relatie schadelijk was, wil je teruggaan omdat de gedachte om zonder die persoon te zijn ondraaglijk lijkt. Dit voelt als een obsessie of een vorm van dwangmatigheid.

Verslaving aan iemand
Draait om een dwangmatige behoefte aan de ander, waarbij je eigen identiteit en welzijn afhankelijk lijken te zijn van die persoon.

Het kan een destructief patroon worden waarbij als je steeds meer energie steekt in het contact, zelfs als het schadelijk is voor jezelf.

Moeite met loslaten
Is een normaal en gezond proces van rouw en verwerking.

Loslaten kan moeilijk zijn, maar als je deep down weet en voelt dat je verder kunt met je leven en het wel goed komt met je, dan ben je niet verslaafd maar vind je loslaten gewoon moeilijk.

Door de focus naar het lichaam te brengen en het hoofd juist los te laten kan er veel waardevolle informatie opgedaan worden, vaak meer dan het hoofd ooit kan bedenken.

Inschrijven

Tickets

2 daagse

€265,00

Registratiegegevens

Booking Summary

2
x Standaardticket
€530,00
Totaal
€530,00